1970'erne - Japanerne kommer og bilfri søndag


Bilfri søndag

Det glade vanvid fortsatte lidt endnu, men ingen bilfabrikant var i tvivl om, at afmatningen var begyndt. Alle var så småt begyndt at indstille sig på nedskæringer i privatforbruget, og de fleste mennesker havde da også fået stillet sulten efter at blive bilejere. Og så kom oliekrisen.

I USA gjorde det ekstra ondt. Pludseligt blev de benzinslugende dollargrin usælgelige. Nye forureningskrav tog pusten af kæmperne, så en Corvette gik fra 425 hk til sølle 190. Det kom som et chok, for der var ikke bygget rigtige småbiler i USA siden 40'erne, så amerikanerne skulle til at opfinde og tilpasse sig en helt ny type biler. Den amerikanske bilindustri gik en mørk tid i møde. Yderligere var der ikke længere penge til at udskifte bilen hvert 4. år, så den dårlige samlekvalitet, som de amerikanske biler var præget af, medførte import at udenlandske biler. Mottoet "køb amerikansk" forstummede.

Europa var bedre forberedt. Selv om de danske bilejere måtte leve med bilfrie søndage fra den 25. november 1973 til den 10. februar 1974, så havde danskerne stadig mod på bilismen. Europæerne habde bilerne og selv om der var krise, satte man nu fuld damp på for at forfine de små biler, som havde været bygget siden 50'erne. Kvaliteten var god, for i Europa købte man bil for at beholde den. Nye minibiler kom på markedet i en lind strøm med Fiat i spidsen. Markedet for små rummelige biler, der var pålidelige og billige i drift, eksploderede. For at kunne konkurrere måtte produktionsmetoder og bilernes teknik konstant forbedres - trods krisen blev 70'erne en innovativ periode.

1975 Toyota Corolla

I 60erne fik japanerne den ene finger, i 1970erne tog de så en hånd i kampen om verdensmarkedet. Som en trold af en æske dukkede de japanske biler op alle vegne. De var driftsikre og komfortable. Pyntelisterne sad helt rigtig og så var de små og kvikke symaskiner anderledes og mere moderne. "Made in Japan" var på vej til anerkendelse.

 / Sidst opdateret den 12. februar 2018

Følg klassiskebiler.dk
klassiskebiler.dk handler om..

...klassiske biler i alle afskygninger men mest dem, som ungdommen, familier og bedsteforældre rent faktisk havde råd til at købe og køre i. Ferrari, Rolls-Royce og Lamborghini er fantastiske biler, men faktum er, at de var til de få, og de bidrog heller ikke til ret meget andet end glittede plakater på drengeværelserne. Nej, det var biler til masserne som rykkede bilhistorien fremad, og det er der, de spektakulære personligheder og opfindelser findes.

Kontakt
  • Skriv på facebook

    Adresse:
    5250 Odense SV
    Danmark